EPC
EPC

Wanneer u een woning te koop of te huur aanbiedt, dient u in het bezit te zijn van een energieprestatiecertificaat.

Het EPC bevat een score die de energiezuinigheid van de woning weergeeft, uitgedrukt in kWh/m².

Hoe lager de energiescore, hoe energiezuiniger de woning is.


Waarom een EPC laten uitvoeren?

Het EPC moet ervoor zorgen dat potentiële kopers of huurders de energiezuinigheid van een woning kunnen inschatten.

De energiescore van het EPC moet verplicht vermeld worden in alle communicatie waarin de woning te koop wordt aangeboden:

  • Advertenties, mailings, websites, radio, televisie
  • In alle bekendmakingen in etalages van makelaars
  • Op aankondigingen van openbare verkopen
  • In informatie die verspreid wordt tijdens beurzen

Het is belangrijk om de EPC-score correct te publiceren. Anders kan het Vlaams Energieagentschap (VEA) een administratieve geldboete opleggen van 250 tot 5000 euro.


Wanneer is een EPC verplicht?

In het algemeen is een EPC verplicht bij:

Verkoop: de zuivere verkoop van het geheel van een woning, appartement, studio,… in volle eigendom. Het EPC moet al aanwezig zijn vanaf het moment dat de wooneenheid te koop wordt aangeboden.

Verhuur: de woninghuur en de verhuur van een woning, appartement, studio,… voor contracten vanaf twee maanden. Het EPC moet aanwezig zijn vanaf het moment dat de wooneenheid te huur wordt aangeboden.

Een EPC is verplicht per wooneenheid, dus per appartement, per studio, per woning, vakantiewoning,…


Werkwijze

De energiedeskundige komt ter plaatse en verzamelt de nodige gegevens omtrent de opbouw van de gebouwschil (vloeren, muren, daken, ramen, …), de installaties voor verwarming en sanitair. Wanneer er geen plannen aanwezig zijn of wanneer deze onbruikbaar zijn dan zal de deskundige ook het gebouw opmeten.

Als eigenaar kan u de energiescore positief beïnvloeden door zo veel mogelijk documenten uit de aanstiplijst ter beschikking te stellen van de deskundige. Een volledige lijst vind u hier.

Daarnaast bevat het EPC ook een aantal energiebesparende maatregelen om de woning nog energiezuiniger te maken. Deze investeringen zijn niet verplicht uit te voeren, maar geven potentiële kopers of huurders de kans om het nut van energiebesparende investeringen nader te bestuderen. Het afgeleverde EPC is 10 jaar geldig.

Vraag uw offerte aan!

"Verplicht" geeft vereiste velden aan

Stap 1 van 2

NaamVerplicht
AdresVerplicht